Un documentar artistic, istoric și religios

Filmul „7 cuvinte”

Anul acesta, în februarie, a fost lansat filmul documentar „7 cuvinte”. Regizat de Andrei Negoiță Zagorodnâi și realizat de Abis Studio, Mănăstirea Diaconești și Legenda film, documentarul prezintă aspecte din viața Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa. Cei care s-au ocupat de promovarea filmului l-au anunțat prin următorul sinopsis, a cărui obiectivitate o confirm: „7 Cuvinte este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii. Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru vina de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, ispitirile de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, 7 Cuvinte către tineri, un îndemn la un zbor înalt, eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America. Un destin cu pogorâri la iad, gesturi nebuneşti de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.”
      Avem bucuria de a urmări multe înregistrări cu Părintele Calciu, făcute după revoluția din 1989, în care el vorbește despre viața sa, începând cu minunata copilărie într-un sat pitoresc din Delta Dunării, evocând în mod special figura sfântă a mamei (care știa pe de rost Cazaniile!). Vor urma... tinerețea legionară, anii de detenție grea, rezistența până la un punct... La un moment dat, la Pitești, nemairezistând torturilor, trece în rândul reeducaților. Căderea lui a durat câteva luni dar acest păcat l-a plâns și l-a regretat enorm până la sfârșitul vieții. Părintele Calciu afirmă că treptat-treptat s-a produs căderea lui și ridicarea a fost pe măsură, nu a fost „fulgerătoare”, ea s-a produs tot treaptă cu treaptă. Că după cădere, faptele lui au fost ale unui sfânt vin să dea mărturie peste 30 de persoane care l-au cunoscut, unii dintre ei îndeaproape. Colegi de suferință în detenție, ucenici atât din țară, cât și din America, fiul trupesc, preoți, monahi și monahii, foști colegi, foști elevi, istorici, ziariști, editori.
       Părintele Calciu povestește despre persecuțiile crâncene din închisorile comuniste. Amintindu-și de
Jilava, „cavoul de piatră în care deținuții erau îngropați de vii”, în ochi i se adună lacrimi atunci când vorbește despre sfințenia martirului Constantin Oprișor, considerându-l „stâlp pentru supraviețuirea celorlalți”. Descrie moartea acestuia, revelându-i dimensiunea aproape cosmică. Pe trupul gol al lui Oprișan, „aurit absolut”, un alt coleg de celulă, Iosif, pune o floare albastră... Imaginea iconică este reprezentată și grafic. (toată grafica din film aparține Mănăstirii Diaconești) Dar, despre cum a încercat din răsputeri Calciu Dumitreasa să-l salveze de la moarte pe colegul său de celulă, mărturisește un alt coleg de celulă, scriitorul Marcel Petrișor, care reconstituie momentul când Părintele Calciu,deși foarte bolnav, suferind de tuberculoză ganglionară, își „dă limfa”. Își taie o venă, adună sângele într-un recipient și-l hrănește pe cel muribund. Pe Costache Oprișor nu reușește să-l salveze dar, mai apoi, va reuși să salveze viața lui Marcel Petrișor. Dintre
Marcel Petrișor și Părintele Calciu
mărturisitori, el și Nicolae Purcărea (alt deținut politic, cu 14 ani de închisoare) au cele mai consistente intervenții în filmul „7 cuvinte”. Sunt relatate și alte fapte minunate săvârșite de Părintele Calciu Dumitreasa, în detenție, apoi în anii după ce a fost eliberat, admirația pe care a stârnit-o ca profesor de teologie sau ca preot duhovnicesc, în țară și în străinătate. Sunt prezentate vizitele făcute în România după căderea comunismului, apropierea de Părintele Iustin Pârvu și alte întâmplări spirituale, din care menționăm conferințele în care atrăgea atenția asupra pericolelor provocate de ecumenism dar și de masonerie, pe aceasta din urmă definind-o drept lucrare diavolească.
      În interviurile sale, Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa dezvăluie cum, în anul 1978, în Postul Sfinelor Paști, inspirat de Duhul Sfânt, a scris cele 7 prelegeri devenite celebre, intitulate „Șapte cuvinte către tineri”. Fragmente din aceste predici magistrale sunt redate pe parcursul filmului de vocea inconfundabilă a actorului Alexandru Repan. Dintre trăsăturile artistice ale filmului menționăm imaginea excelentă (Directori au fost: Bogdan Pârlea, Istvan Bordi, Sorin Păsărin, Radu Paraschivescu),  de asemenea, muzica foarte bine aleasă a contribuit la intensificarea emoțiilor. Din păcate, sunetul nu a fost permanent bun dar acest minus a fost compensat prin subtitrarea în limba romănă. Admirabilă este estetica filmului, caracterul lui ciclic. Pelicula debutează cu peisaje mirifice din Delta Dunării, secondate de simbolice portrete paralele, cea a pescarului bătrân și cea a copilului care vâslește o barcă. Finalul va fi în aceeași cheie metaforică. O legendă tulburătoare și toaca răsunând peste valuri se succed rostirii din cele șapte cuvinte, din capitolul despre moarte și Înviere: „Tânărul meu prieten, de acum, nu te mai teme de moarte, căci Hristos A Înviat! Din clipa în care ai aflat acest adevăr, viața ta a căpătat un nou sens: ea nu se va sfârși între scândurile unui sicriu ci, trecând prin moarte, va sui spre gloria Învierii. Mergi, tinere, și spune tuturor vestea aceasta! Să strălucească fața ta de înger întru Lumina Învierii, căci astăzi îngerul din tine a biruit pamântul din tine și ridici cu tine întreg neamul acesta românesc spre culmile propriei sale învieri. Din moarte la viață și de pe pământ la cer”.  
Grafică, Mănăstirea Diaconești
    7 cuvinte - un film documentar a cărui importanță covârșitoare va deveni din ce în ce mai evidentă odată cu trecerea timpului. La un preț rezonabil (25 de lei), fimul poate fi procurat sub formă de DVD de pe site-ul Editurii Bonifaciu. (adresa web http://librariabonifaciu.ro/ )

(articol publicat în Revista „Credința ortodoxă”, Mai 2015)

Niciun comentariu: